top of page

Écht voorbereid op reis

 

Paspoort ligt klaar, tas ingepakt –of zal ik toch nog dat ene shirtje meenemen?- de blauwe plek van de hepatitus C vaccinatie herinnert me eraan nog snel wat extra pleisters te pakken en de e-tickets zijn uitgeprint en scanready op mijn smartphone. Dit kan natuurlijk iedereen wel bedenken. Maar wat moet je doen om net dat beetje extra voorbereid op reis?

 

Niet ingewikkeld, maar wel van die dingen die je snel vergeet in je reis rush. Handig: het meeste kun je op het vliegveld of in het vliegtuig nog doen!

 

  • Leer de taal. Geen zware taalcursus, maar leer een paar basiswoordjes in de taal van de bestemming uit je hoofd. Met ‘hallo’, ‘dankjewel’ en ‘hoe gaat het’ in de moedertaal kom je heel ver. Staat gewoon achterin iedere reisgids zoals de Lonely Planet of Rough Guide. Zeker als men gebrekkig of geen Engels spreekt, levert het vaak goodwill op.
     

  • Lees je in! Welke gebruiken worden gehanteerd? Kun je in een korte broek de straat op? Het is altijd goed te weten hoe je iemand de hand schudt, of je een monnik wel of niet in de ogen mag aankijken en wat de kledingvoorschriften zijn. Je blendt makkelijker tussen de locals en ...
     

  • Pin geld op het vliegveld in Nederland. Het is me al te vaak gebeurt dat ik weinig contant geld in mijn portemonnee had bij aankomst. Niet te veel –nooit prettig om met veel geld rond te lopen- maar met 100-150 euro heb je genoeg om te wisselen op het wisselkantoortje bij aankomst om de eerste dagen mee door te komen.
     

  • Reset de tijd. Zet op het vliegveld je horloge alvast naar de tijd van jouw bestemming. Zo ga je je sneller naar het ritme leven en is je jetlag hopelijk ook een stuk milder!
     

 

bottom of page